Råd & stöd

Är ljudbok något för mig?

Passar din text som ljudbok? 

En fråga som kan verka självklar men som du ändå behöver ställa dig är om din bok fungerar som ljudbok eller inte. Om svaret inte är självklart så kan du fundera på vilka andra format och metoder som kan fungera för dig. Är svaret däremot ja är det bara att sätta igång och göra en realistisk tids- och projektplan.

Hur går det till när man spelar in en ljudbok? 

Att spela in en ljudbok är ett spännande sätt att producera en bok och det är bra att förbereda sig på att det tar mycket tid i anspråk. Det kräver dessutom en hel del olika kunskaper och resurser, eller ekonomiskt kapital för att köpa in dessa tjänster. 

Vad kan man göra själv och vilka tjänster behöver man professionell hjälp med?

För att själv göra en enkel produktion behöver du en dator med program för inspelning och redigering, ett ljudkort, mikrofon, en studio eller annat inspelningsrum och någon som gör inläsningen och sköter inspelningen om du själv inte gör det. För att färdigställa och kunna sprida materialet behövs dessutom kunskap om redigering och postproducering, korrekturlyssning, publicering och distribuering av den färdiga ljudboken så att den når ut till lyssnare. 

Vad kostar det att spela in en ljudbok? 

Vad det kostar att spela in en ljudbok beror på vilka av ovan resurser du har vad gäller kunskap och utrustning. Många förlag låter författaren själv läsa in men väljer att köpa en helhetstjänst som inkluderar studiotid och efterarbete, vilket vanligen kostar runt 50 000 kr.

HÄR kommer du inom kort att kunna lära mer om att söka projektstöd.

HÄR kommer du inom kort att kunna lyssna till ett samtal om hur man kan skapa ekonomisk hållbarhet i sin förlagsverksamhet.

Hur många når man med en ljudbok och hur når man ut? 

Frågan om att nå ut och fram till lyssnare är en komplex och därför återkommande fråga för alla publicister. Ett kort svar är att hur många du når med din bok beror på hur mycket arbete du själv väljer att lägga på spridning och vilka upparbetade kanaler/kontakter/följare du har. Bra att ha med sig är att det numer många gånger även behövs en mellanhand för att få distribution hos de största etablerade streamingtjänsterna.

Du kan läsa mer om distribution, och mycket annat, i Förlagshandboken

HÄR kommer du inom kort att kunna lyssna till ett undersökande samtal om distribution av konst, kritik och litteratur.